Het einde van een tijdperk: een nieuwe keizer

Het was wereldnieuws, dus ondertussen weet iedereen dat Japan een nieuwe keizer kreeg: keizer Naruhita. Hij volgde als 126e keizer van het land zijn vader Akihito op, die afstand deed van de troon. Een primeur voor het land. We kijken uit naar hoe hij zijn rol zal vervullen, ook al is die – net zoals in België – louter ceremonieel. Wat hem alvast anders maakt dan de vorige keizers, is dat hij als eerste door zijn ouders zelf werd opgevoed en in het buitenland (Oxford) studeerde.

Zijn vrouw, keizerin Masako, studeerde aan Harvard en was voor haar huwelijk diplomate. Ze weigerde enkele huwelijksaanzoeken omdat trouwen betekende dat ze haar carrière moest opgeven. Sindsdien kwam ze vooral in het nieuws omwille van stressgerelateerde gezondheidsproblemen. Ze stond onder enorme druk om voor een mannelijke troonopvolger te zorgen (de wet zegt dat alleen mannen de troon mogen bestijgen), maar het bleef bij een enige dochter Aiko, vandaag 17 jaar oud.

Reiwa

We leefden hier nog in de jaren 30 – meer bepaald Heisei 30 – maar daar kwam verandering in toen Naruhita op 1 mei de troon besteeg. Reiwa 1 is aangebroken.
De naam van het keizerlijke tijdperk wordt gebruikt op officiële documenten, kranten, kalenders en muntstukken. Toch bestaat ook hier de westerse kalender. Gelukkig maar, anders zou ik altijd moeten rekenen wanneer ik een document moet invullen :-).

Rei-wa bestaat uit twee tekens: Rei betekent ‘goed’, ‘orde’, en Wa betekent ‘harmonie’. Het wordt ook in het Japanse woord voor vrede wordt gebruikt, ‘hei-wa’.
Voor het eerst werd de naam van een tijdperk uit een oud Japans gedicht, in plaats van een Chinees.

Vakantie

Er werd luid getoeterd dat de Japanners een nooit gezien tiendaagse vakantieperiode kregen. Dan toch niet voor Toyota-werknemers en toeleveranciers. Jawel, er is zoiets als de ‘Toyota-kalender’, die afwijkt van de nationale kalender. De nationale kalender voorziet bijna elke maand een vrije dag (dag van de oudere, dag van het kind, enz…). De Toyota-kalender volgt de nationale vrije dagen niet, maar bundelt die in een aaneengesloten vakantieperiode in augustus, met Nieuwjaar en in mei: de befaamde ‘Golden Week’.

Geen extra vakantiedagen dus voor ons, maar wel de gebruikelijke, dus klagen doen we niet. We lieten de troonwissel voor wat het was en trokken erop uit: vijf dagen Seoul en drie dagen Peking stonden op het programma. Jullie vergeven me dit late berichtje dus wel?

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s