Een uitzonderlijke vondst: het mysterieuze biljet van 2000¥

Het biljet van 2000 Japanse yen. Wordt het briefje gebruikt?
Het beruchte biljet van 2000 Yen. Op de voorzijde: Shureimon Gate in Naha, Okinawa en -uiteraard- kersenbloesems.

Mijn familie is op bezoek (jeej!). We vertellen, vertalen en gidsen. En dan worden plots de rollen omgedraaid wanneer zij òns iets bijleren over Japan. Bij het afrekenen in het restaurant wordt er plots een biljet van 2000 yen tevoorschijn getoverd. Hoe kan het, dat wij dat nog nooit zagen? Verwondering in het kwadraat bij de man die het briefje in ontvangst neemt. Bij het bestellen en serveren was z’n Engels onbestaande, maar nu zegt hij met grote ogen ‘very rare’.

Daar moet ik meer over weten! Op het wereldwijde web kom ik het volgende te weten: de biljetten werden gedrukt in 2000 ter ere van het nieuwe millennium. Dat jaar kwam ook de G8 samen in Okinawa. Een landmark (de Shureimon-poort) van het eiland staat daarom afgebeeld op het briefje.

Volgens sommigen zijn ze zeer zeldzaam. Anderen zeggen dat ze niet zozeer zeldzaam zijn, maar weinig gebruikt worden, wat niet echt hetzelfde is. Bankautomaten verdelen ze niet, je krijgt ze zelden als wisselgeld in handen en verschillende automaten (vending machines) zouden ze niet aanvaarden. Toen ze uitkwamen, duurde het even vooraleer de bank- en verkoopautomaten aangepast waren aan deze briefjes. De kleur en het ontwerp lijkt bovendien erg op dat van het biljet van 5000 Y, wat mensen verwarrend vinden.

In Japan draait alles om het gemak en deze biljetten zijn nu eenmaal niet ‘convenient’. Het is een vicieuze cirkel: door het ongemak van de biljetten, worden ze minder gebruikt, waardoor de nationale bank van Japan er op haar beurt minder drukt. Zo komt het dat veel Japanners het 2000 Y biljet nog nooit zagen. Of alleszins het al zeer lang geleden is dat ze het nog zagen. Waar je ze wel geregeld in handen krijgt: bij overzeese banken. Zo kreeg ook de familie ze in handen. Waarschijnlijk brengen dus vooral toeristen de biljetten in omloop.

Heeft het biljet nog bestaansreden of is het met uitsterven bedreigd? Vele Japanners houden vast aan de briefjes. Ze geloven dat ze zeldzaam zijn, dat ze in waarde kunnen stijgen, of dat ze geluk brengen. Het is het ideale biljet om bij een tempel of schrijn in de collectebak te gooien voor wanneer je iets écht belangrijks te wensen hebt.

et biljet van 2000 Japanse yen. Wordt het briefje gebruikt?
De achterzijde van het biljet: een tafereel uit het bekende klassieke werk Genji Monogatari. Eng: ‘The tale of Genji’

 

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s