Hoe draag je een traditionele Japanse kimono?

De onderdelen van een traditionele kimono. Hoe draag ik een Japanse kimono?
De onderdelen van een traditionele kimono

Vergeet alles wat je tot nu toe weet over een kimono. Het is geen kleurrijk luchtig stofje, geen veredelde kamerjas of overslagjurk. Een echte Japanse kimono is een volledige outfit, gemaakt uit zijde en is zeer complex om aan te trekken. Ook de meeste Japanse vrouwen hebben er een helpende hand voor nodig. Wist je dat je maar liefst 16 onderdelen nodig hebt?

hoe draag je een Japanse kimono?
Japanse kimono-sessie: een helpende hand is welgekomen.

We lieten ons van kop (haaraccessoires) tot teen (teenkousen en slippers) in traditionele Japanse klederdracht hijsen. Een ervaring die toch al snel een uur van je tijd in beslag neemt. Met een kimono aan voel je je plotsklaps heel elegant en waardevol. Letterlijk en figuurlijk. Een traditionele kimono kost tot tienduizenden euro’s. De meeste zijn daarom erfstukken en worden van moeder op dochter doorgegeven. Gewoonlijk gaat een kimono drie generaties mee. Gelukkig voor ons is het aanbod aan tweedehandsexemplaren groot.

Hoe draag je een kimono? Alle onderdelen van de kimono
Hoe draag je een kimono? Traditionele kimono voor vrouwen én mannen.

Kimono’s worden vandaag nog steeds gedragen, dat maakt ze net zo interessant vind ik.  Ze komen uit de kast bij officiële gelegenheden (zoals bruiloften, het afstuderen of coming-of-ageceremonieën), bij festivals of bij een theeceremonie. De patronen, motieven en afbeeldingen op een kimono dragen  betekenis. Op deze site vind je daar een aantal voorbeelden van, zo is de afbeelding van een kraanvogel een geluksbrenger. De kimono van een ongetrouwde vrouw heeft langere mouwen, die haast tot op de grond komen. Jongeren tonen ook meer nek (een erotische zone voor de Japanners). En vergis je niet: je vouwt de linkerzijde over de rechterzijde, het omgekeerde is voorbehouden voor de doden.

Hoe draag je een kimono? De onderdelen van een kimono.
Vrouw in feestelijke kimono in Miyajima.

Een volledige outfit is zwaar en warm en je kan je er ook moeizaam in bewegen. Zwangere vrouwen zullen dus zelden een kimono dragen. In de winter worden er twee lagen gedragen. In de zomer houdt men het op één laag en grijpt men terug naar luchtigere stoffen of gebruikt men een ‘yukata’, de katoenen versie van een kimono die eenvoudiger is om aan te trekken.

Benieuwd naar de belangrijkste onderdelen van een traditionele kimono?

 1. Nagajuban is het ‘ondergoed’, de onderkimono die dezelfde vorm heeft en die de eigenlijke kimono beschermt. De dure en kleurrijke kimono is immers moeilijk te wassen. Van de nagajuban zal je uiteindelijk enkel nog de kraag zien.

  Hoe draag je een traditionele Japanse kimono. Nagajuban
  Nagajuban: het ondergoed van je kimono
 2. Kimono de eigenlijke kimono is lang en wijd en wordt dus gevouwen. De kimono zal altijd een teveel aan stof hebben rond de middel omdat je hem laat ‘blousen’.
 3. Koshihimo zijn de kleine stoffen riempjes om onder- en bovenkimono’s op de juiste hoogte te houden.
 4. Over die linten komt de obi, een brede riem die de vrouwen handig tot een mooie strik weten te vouwen op de rug. De obi is niet alleen mooi, maar verbergt het overschot aan stof. Bij de vrouwen fungeert hij ook als korset voor een mooie houding en accentueert hij de taille.

  De onderdelen van de kimono. De obi.
  De obi als onderdeel van de kimono, hier tot vlinder gevouwen.
 5. De obi wordt aan de buikkant over een stijve vorm gespannen en in de strik achteraan wordt een kussentje weggestopt. De obi wordt nog versierd met gekleurde touwtjes.
  Onderdelen kimono. De obi
 6. Tabi zijn teenkousen, meestal in het wit.
 7. Geta zijn de houten sandalen, iets tussen klompen en flipflops, die je (samen met de strakke kimono) beperken tot het nemen van héél kleine voorzichtige pasjes. Meer formeler zijn de zori-sandalen, zeker als ze van brocaat gemaakt zijn.  Ik kreeg oranje vinylexemplaren aan, net iets minder chique :-). Oorspronkelijk waren ze van stro.
 8. Gebloemde haaraccessoires en haarspelden maken de look helemaal compleet.DSC_0134

 

En ja, ook mannen kunnen een kimono dragen bij feestelijke gelegenheden! Sommige oudere mannen dragen hem op dagelijkse basis en ook sumoworstelaars – die verplicht zijn om publieke verschijningen in traditionele kledij te maken – houden de mannelijke kimono levend.

Kimono voor mannen. Sumoworstelaars dragen kimono's bij publieke verschijningen.
Sumoworstelaars verschijnen in publiek in mannelijke kimono.

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s