Duivels en bonen gooien: de betekenis van Setsubun

 

Deze diashow vereist JavaScript.

Wat deden wij op 3 februari? Vast iets helemaal anders dan jullie! We hadden duivelsmaskers op en vingen bonen. We vierden namelijk samen met de Japanners Setsubun, het “bonengooienfestival”. Dat vraagt om een woordje uitleg, niet?

Setsu-bun (letterlijk ‘seizoen-scheiding’) viert het begin van de lente. Die valt op 4 februari, volgens de oude Japanse maankalender dan toch. De lente wordt verwelkomd en men neemt afscheid van de winter. Ceremonies waarin men gedroogde bonen gooit (een verwijzing naar zaaien) worden gehouden in tempels, schrijnen en ook gewoon thuis. Het bonen gooien staat voor het uitdrijven van het kwade, uitgebeeld door de duivels. “Oni wa soto, fuku wa uchi” wordt daarbij gezegd, wat zoveel betekent als ‘duivels ga weg, geluk kom binnen’. 

Betekenis van het Setsubun festival Japan
Duivelsmaskers vertegenwoordigen het kwade bij Setsubun festival

Wij gingen naar de Osu Kannon tempel in Nagoya waar je 35 Euro kon betalen om – gezegend door de monniken – bonen in de menigte te gooien. Wij kozen om ze tussen het volk op te vangen. We spotten kindjes met zelfgemaakte duivelsmaskers, en verder mensen van alle leeftijden die zeer enthousiast de regen trotseerden en met hun zakje, muts of hoed zo veel mogelijk bonen probeerden te pakken te krijgen. Hoe meer bonen je vangt, hoe meer geluk je kent in het nieuwe jaar. We hebben het niet slecht gedaan 😉

Deze diashow vereist JavaScript.

Verder was er nog een optocht met een fanfare en majoretten (vreemd zicht), met daarachter een wagen met 3 bekenden – vermoed ik toch – erin geflankeerd door twee duivels, gevolgd door een stoet traditionele muzikanten, allerlei verklede figuren en tot slot een praalwagen. Het deed nogal carnavalesk aan, zeker toen ik een hamer en een vis op mijn hoofd kreeg, die nog meer kwade geesten zouden moeten bezweren. De duivel kan de geur van vis niet goed verdragen, blijkbaar. Anyway, met al dat geluk kan het nieuwe jaar niet meer stuk!

2 gedachten over “Duivels en bonen gooien: de betekenis van Setsubun

  1. Dag Barbara, een vis op je hoofd, op de geur na zal daat nog wel meevallen, maar die hamer? Hopelijk niet van blauw staal… Toch weerom een mooie cultuur-ervaring !

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s