Reis plannen naar Japan

Velen vragen me naar reistips voor Japan, dus kan ik ze beter hier neerpennen. Voor al wie een reis plant naar het land van de rijzende zon, of voor wie gewoon nieuwsgierig is!

miyajima
De befaamde rode tori in Miyajima, een van de meest gefotografeerde plekken in Japan.

Wanneer?

Japan kent dezelfde vier seizoenen als Europa. De piekperiodes zijn de lente en de herfst voor de ‘hanami’ (=bloemen kijken). In de lente staat de kersenbloesem – de nationale bloem van Japan- in bloei. In de herfst kleuren de bladeren mooi rood of wit. Ook als ben je niet geïnteresseerd in bloemen, het blijft qua temperatuur de aangenaamste periode om het land te bezoeken. In de zomer is het vochtig en warm en is het de tijd van tyfoons. De winter is koud (de isolatie van de huizen is hier ook niet top), maar over het algemeen wel zonnig. Hou rekening met verhoogde prijzen in de herfst en de lente. Vermijd de eerste week van mei ‘Golden week’, ‘Obon’ midden augustus en de kerstperiode; dit zijn namelijk alle drie weken waarin de meeste Japanners vakantie hebben. Als je het evenwicht wil bewaren tussen temperatuur en prijs, kies dan voor een reis in februari/maart net voor de lentebloesems of oktober/november, net voor de ‘autumn foliage’.

Je kan je trip ook plannen rond festivals. Japan is gek van festivals en telt er elk jaar duizenden. Op deze website kan je bekijken welke festivals tijdens jouw verblijf plaatsvinden. Om de 3 jaar is er de Setouchi Triënnale in Japan, de volgende is dit najaar (vanaf 16 april 2019).

Vliegen

Wij vlogen reeds met Finnair over Helsinki, met ANA (All Nippon Airways) en met Lufthansa. JAL (Japanese Airlines), Air France en British Airways zijn andere grote maatschappijen die op Japan vliegen. Er zijn rechtstreekse vluchten van Tokyo naar Brussel. Andere internationale luchthavens zijn Nagoya en Osaka. Indien je met kinderen reist, neem je best een nachtvlucht, maar die zijn doorgaans duurder. ANA vonden wij zéér kindvriendelijk. Finnair is dan weer de snelste vlucht -over Siberië-  Helsinki is daarom de ideale hub voor reizen naar Azië.

Reserveer op voorhand je zetels (bij ANA kan dit al ruim voor de check-in) en check 24 uur op voorhand online in, dan moet je op de luchthaven enkel nog je bagage afgeven.

Boek een vlucht met dezelfde maatschappij, indien je eerste vlucht vertraging oploopt, word je opgevangen en krijg je indien nodig een overnachting. Met een andere maatschappij is dit niet zo.

Zoek een goed evenwicht tussen de duur van de vlucht en prijs. Als je ’s ochtends toekomt in Japan heb je een hotelnacht uitgespaard. Je ‘verliest’ 8 uur als je uit België komt en ‘wint’ als je terug reist. Houd rekening met een jetlag.

Waarheen?

De meest genomen route is Tokyo, Kyoto met Nara, Hiroshima met Miyajima en eventueel Osaka. Japan is zoveel meer dan dat! Ontdek de prachtige natuur en de meest gezellige dorpen in de Japanse Alpen, de iconische Mount Fuji, de mooie wandelroutes in Kii peninsula met een verblijf in een boeddhistisch tempelcomplex in Koya-san, de leukste fietsroute Shimanami Kaido, de natuurpracht van het noordelijke eiland Hokkaido, de moderne kunst verspreid op eilanden in de Seto inland Sea, … de lijst is eindeloos en het internet is je beste vriend.

Kiezen is de zwaarste taak. Alles combineren op 2 of 3 weken is onmogelijk. Onze leidraad is steeds: we willen minstens 2 dagen en beter nog 3 op dezelfde locatie verblijven. Het is leuker om een plek wat beter te leren kennen en tijd hebben om te genieten, dan zoveel mogelijk locaties in je reisschema te proppen. Bovendien krijg je het gevoel dat je de hele tijd onderweg bent of aan het in- of uitchecken. Je kan dit vermijden door een uitvalsbasis te kiezen en van daaruit dagtrips te maken. De driehoek Kyoto/Osaka/Nara leent zich daar uitstekend toe.

Voor vertrek

 • Vraag je Japan Rail Pass (kortweg JR Pass) aan. Reizen in Japan doe je het best per trein: ze zijn snel, comfortabel en betrouwbaar. De beroemde supersnelle ‘shinkansen’ is een begrip. De kortingspass geldt voor buitenlandse toeristen, maar je dient hem voor vertrek aan te vragen.
  ! Pas op! Wat er ook beweerd wordt,  met de JR Pass kan je niet op alle treinen. De twee allersnelste shinkansen Nozomi (Tokaido lijn) en Mizuho (Sanyo lijn) vallen buiten de pass. Wanneer je tussen Tokyo en Kyoto reist krijg je hier zeker mee te maken. Lees dus goed de kleine lettertjes op de JR Pass.
 • Wie meer tijd heeft en/of op minder bereikbare plekken wil geraken, die neemt de lokale treinen, de bus, of huurt een auto. Als je van plan bent een auto te huren, weet dan dat de tol in Japan snel oploopt en bijna overal parkeergeld wordt gevraagd. Waar een roadtrip misschien wel de beste optie is: Hokkaido, Kyushu en Okinawa. Vergeet dan niet je internationaal rijbewijs aan te vragen bij je gemeente en voor een vertaling te zorgen. In Japan mag je niet rijden zonder vertaling. Meer info op deze website.
 • Wij zijn fan van ter plekke reserveren, maar in Japan is dat niet zo’n best idee. Japanners boeken hun accommodatie ruimschoots op tijd en je kan dus voor verrassingen (of dure opties) komen te staan als je te lang wacht. Het kan helpen om via een bookingsite als booking.com accomodatie te boeken die je later eventueel nog kan annuleren. Wij zijn ook fan van de site japanican.
 • Voor bepaalde musea en evenementen dien je op voorhand een toegangsticket te bemachtigen. Ik denk aan het Ghibli museum, de tuinen van de keizer of een bezoek aan de Reversible destiny lofts in Tokyo of een wedstrijd van een van de officiële sumotornooien.

Wat in de koffer?

 • Andere stopcontacten en voltage vragen om een reisadapter (een converter plug)  voor elektrische apparatuur zoals tandenborstel, scheerapparaat of de oplader van je fototoestel.
 • Op verschillende plaatsen dien je je schoenen uit te doen, dus neem schoenen mee die je vlot aan en uit krijgt (Crocs zijn hier heel populair :-)) en kousen die mogen gezien worden. Blote voeten zie je immers ook in de zomer niet. Ik zou zeggen shop ze als souvenir want het aanbod is hier zeer fashion, maar de kans bestaat dat je je maat niet vindt.
 • Cadeautjes. Japanners geven traditioneel ‘omiyage’: een snack of zoetigheid die typisch is van de streek waar je vandaan komt.
 • Een vork, als je echt niet met stokjes overweg kan.
 • Je JR pass, paspoort en kredietkaart (verhoog eventueel de limiet).
 • Als je plant met de auto te rijden: een internationaal rijbewijs met de vertaling ervan.
 • Cash! Op belachelijk veel plekken kan je niet met bankkaart betalen.
 • Reisapotheek (het is ietwat omslachtig om hier aan medicatie te geraken).
 • Klein handdoekje voor bezoek aan de onsen.
 • oordoppen. Het begrip ‘isolatie’ vullen wij toch wel anders in 🙂
 • Handdoeken, slippers en verzorgingsproducten zoals shampoo en douchegel zijn overal beschikbaar, dus hoef je niet per se mee te nemen.
 • Je zal vaak op de grond zitten, dus laat die minirok thuis.

Bij aankomst (luchthaven)

 • Veel cash afhalen. Cash is koning in Japan en wees  gerust, het is veilig om veel geld op zak te hebben.
 • je JR Pass afhalen indien je die nog niet uit België mee hebt
 • een simkaart kopen voor data of een wifirouter huren

Openbaar vervoer

Als je veel tijd in steden doorbrengt is het aangeraden om een metrokaart te kopen. de bekendste is de Suica-kaart (¥500 waarborg). Als je dit niet doet, zal je veel tijd verliezen met telkens een papieren ticket te kopen. Nog een extra voordeel: je kan de kaart ook in bepaalde convenience stores en voor drankautomaten gebruiken.

Als je wat claustrofobisch bent, vermijd dan de ochtend- (7u-9u) en avondspits (18u-19u) of de laatste metro (ergens tussen 11.30u en 00.30u)

Geld

Met buitenlandse kaarten haal je best af bij de post (openingsuren van Japan Post) of bij de automaten van 7/11 (‘Seven Eleven’) convenience stores, die de klok rond beschikbaar zijn. Het kost je telkens om af te halen, dus haal beter genoeg af in een beurt. Japanners zijn het zelf ook gewoon om met aanzienlijk wat cash rond te lopen.

Momenteel delen we yen (¥)  door 130 om om te zetten naar Euro.

Reken qua dagbudget op een ¥5000 voor dagelijkse uitgaven. Uiteraard hangt dit af van je voorkeuren. Je kan in Japan vrij goedkoop lunchen. In een shoppingmall kan je onder ¥1000 blijven voor een eenvoudige maaltijd. Alcohol kost dan weer meer dan we gewoon zijn.

Geniet van je reis!
Als ik je ergens mee kan helpen, aarzel niet om me te contacteren. Binnenkort post ik meer reistips op deze blog.

4 gedachten over “Reis plannen naar Japan

 1. Een prima leidraad. Super aanbevelingen. (reisleider in spé?) Japan is super de moeite waard . een heel aangenaam land om te reizen en om te vertoeven.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s